100 Parenting EP 006.探索生活 勇於冒險



Yuigina和Ken會鼓勵女兒嚒嚒探索事物的不同可能性,亦願意放手讓她去冒險,相信小朋友能從嘗試、經驗中學習及成長。


讓小朋友在健康愉快的環境中成長,父母可以......

✅跳出事事指導孩子的思考框框

✅放手讓小朋友多創作和嘗試

✅讓小朋友嘗試冒險,親身體驗是成長的重要一步


Yuigina:「原來湊BB係要花好多精力同心血,家庭多咗一個小成員變得熱鬧同特別幸福,同時爭執都增加,特別因為同長輩嘅育兒方式唔同而產生好多矛盾,例如:我堅持餵母乳,卻被老爺奶奶質疑會唔會唔夠營養。


身邊朋友都喺BB出生後兩年嘅婚姻生活變得不偷快,甚至每五對夫婦就有一對分開💔我都因為照顧BB問題而有過要離婚嘅念頭,但溝通好重要!就算同老公嗌交都好,只要令對方知道自己想法,事情就可以解決。

我記得大概BB一歳時,同老公一場大嗌交後,我一直認為自己好委屈,覺得我哋嘅愛情走到盡頭。我好清楚記得老公一句說話:「其實我都好委屈,我都需要你的愛,但你只照顧BB。」

我先發現原來我呢一年忽略咗我老公,我哋都愛對方,甚至有BB後更愛對方,只係將愛專注放在BB身上,變成經營一個家庭而忘記咗去經營我哋嘅愛情😊


夫婦的相處方式係好影響小朋友將來擇偶條件同對配偶嘅相處態度😊」


歡迎轉載給身邊朋友!🏡💕

Recent Posts
Archive